Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg

Wanneer je denkt aan Slochteren, komt gaswinning waarschijnlijk als eerste in je op, maar er is hier veel meer te ontdekken. Landgoed Fraeylemaborg is een parel in het Groningse landschap, dat als een waar paradijs eind 17e eeuw in de polder werd aangelegd. Ga mee op pad over dit historische landgoed en de omliggende natuurgebieden.

Ellen Luijks
Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg; het landgoed Fraeylemaborg
Het landgoed Fraeylemaborg (Foto © Bob Luijks)

Eerst even dit... Wandelboswachter Ellen gaat regelmatig alleen, met haar gezin of vriendinnen op avontuur in de Nederlandse natuur. Als auteur van de wandelgidsen ‘De spannendste wandelroutes met kinderen’, ‘Wandelen langs watermolen’ en de reconstrucies van de Bondswandelwegen neemt ze je graag mee de natuur van Nederland in. Graag knoopt ze natuur en cultuurhistorie aan elkaar. Ontdek door de ogen van Ellen de unieke en wonderlijke natuur in eigen land.

Statige Borg

Aan de Hoofdweg in Slochteren, met links en rechts het Koetshuis en de boerderij, staat de imposante wit-gele Fraeylemaborg. Deze borg, een van de bekendste van Nederland, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. De eerste stenen van dit indrukwekkende bouwwerk werden zelfs vóór 1300 gelegd. Door de eeuwen heen is de borg verder uitgebreid en in de 16e eeuw kreeg het zijn huidige, statige uiterlijk. De naam Fraeylemaborg komt van de familie Fraylema, die het in de 16e eeuw bezat.

Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg; het imposante wit-gele Fraeylemaborg
Het imposante wit-gele Fraeylemaborg (Foto © Bob Luijks)
Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg; Engelse landschapstuin
(Foto © Bob Luijks)

Henric Piccardt

Een van de meest markante eigenaren was Henric Piccardt, die de borg rond 1700 in handen kreeg. Piccardt was een man met connecties; hij leende geld van zijn vriend, stadhouder Willem III, en was goed bevriend met Koning Lodewijk XIV van Frankrijk. Piccardt liet de borg verder uitbreiden en ontwierp een prachtige Franse tuin, geïnspireerd op de tuinen van Versailles. De tuin had een zichtas van maar liefst 1,3 kilometer lang, destijds de langste zichtas van Nederland. Hoewel de tuin later werd omgevormd in de stijl van de nu nog aanwezige Engelse landschapstuin is, is die imposante zichtas nog altijd zichtbaar.

Engels landschapspark

Loop je nu door het park, dan ontdek je een typisch Engels landschapspark, aangelegd in 1785. Slingerpaden leiden je langs vijvers, kleine heuvels en talloze oude bomen. In het begin van de 20e eeuw werd het bos, toen al omgedoopt tot Slochterbos, een geliefde plek voor recreatie. De eigenaar zag het potentieel en hing een collectebus aan het hekwerk om een kleine bijdrage te vragen aan de vele bezoekers.

Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg; bruggetje in de Engelse landschapstuin
Genieten in de Engelse landschapstuin (Foto © Bob Luijks)
Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg; een follie
Een follie: een speeltoestel in de vijver (Foto © Bob Luijks)

Follies

Het bos staat vol met 'follies', vreemde, fantasierijke bouwwerken zonder echt nut. Deze follies zijn bedoeld om het publiek in het bos nog meer te ’vermaken‘. Ik vind het wel een grappige toevoeging aan het bos. Ook de driepuntsbrug over de vijver is een bijzondere ’attractie‘ op het landgoed. Verder vind je er onder andere een soort ui, een glazen kas, een hooischuur, een boomhut en een speeltoestel midden in het water. Ook voor kinderen trouwens erg leuk. Ze ontdekken steeds wat nieuws. Let bij de vijvers uiteraard wel op de hoge piep van de ijsvogel, want deze scheert regelmatig als een blauwe flits over het water. In het voorjaar vormen de stinzenplanten, zoals sneeuwklokjes en bosanemonen, een schilderachtig decor.

Ontdek Het Roegwold

Als je net als ik graag wat verder loopt, is een uitstapje naar het natuurgebied Roegwold een echte aanrader. Het gebied bestaat uit verschillende deelgebieden zoals de Ae’s Woudbloem en het Dannemeer. Hier vind je niet alleen bestaande natuur, maar ook nieuwe natuur. Vele vogels, zoals ganzen, kiekendieven, lepelaars, plevieren en oeverzwaluwen, profiteren van de moerassen, rietvelden en open water. Vergeet je verrekijker beslist niet.

Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg;
(Foto © Bob Luijks)
Landgoedwandelingen: Ontdek Landgoed Fraeylemaborg; wandelen over de vlonderbrug
Wandelen over water (Foto © Bob Luijks)

Wandelen over water

Het hoogtepunt van deze route is zonder twijfel het 750 meter lange vlonderpad dat over het water slingert. Het pad is smal en daarom eenrichtingsverkeer. Door de wind is het water constant in beweging. Die bewegingen kunnen voor een verwarrend effect in je hoofd zorgen, je bent gewaarschuwd.

Na deze avontuurlijke tocht keer je via het Groningse polderlandschap terug naar Slochteren, waar je je op terras van de Boerderij van de Fraeylemaborg welkom voelt.

Praktische informatie

  • Parkeren: Parkeerplaats Hoofdweg 30, Slochteren
  • De route is die Ellen wandelde is 10,6 kilometer via het wandelknooppuntensysteem: 11 – 7 – 10 – 9 – 32 – 33 – 39 – over de vlonder. Aan het einde van de vlonder op het fietspad rechtsaf naar 38. Wil je de vlonder niet, ga dan meteen van 39 naar 38. Daarna naar 37 – 36 – 35 – 34 – 93 – 11.
  • Een rondje alleen over het landgoed Fraeylemaborg is zeker 4 kilometer. Lekker dwalen over de paden. Verdwalen gaat je niet lukken.
  • Het park is vrij toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Het kasteel is ook te bezoeken, maar daarvoor wordt wel entree geheven. Kijk voor meer informatie op: www.fraeylemaborg.nl
  • Horeca: Op het landgoed zit restaurant De Boerderij