Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Landgoedwandelingen: Koninklijk wandelen in de Landgoederenzone van Wassenaar

In de vierhoek Den Haag, Wassenaar, Leidschendam en Voorschoten ligt een aaneenschakeling van vele landgoederen. Op een mooie dag stippelde Ellen Luijks een flinke route uit om er zo veel mogelijk te verkennen. Flaneer mee over landgoederen met koninklijke namen als de Horsten, Duivenvoorde, Backershagen en De Paauw.

Ellen Luijks
Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: wandelroute wassenaar
(Foto: © Ellen Luijks)

Eerst even dit… Wandelboswachter Ellen gaat regelmatig alleen, met haar gezin of vriendinnen op avontuur in de Nederlandse natuur. Als auteur van de wandelgidsen ‘Wandelen langs watermolen’ en de reconstructies van de Bondswandelwegen neemt ze je graag mee de natuur van Nederland in. Graag knoopt ze natuur en cultuurhistorie aan elkaar. Ontdek door de ogen van Ellen de unieke en wonderlijke natuur in eigen land.

Onder de rook van Den Haag

Mijn wandeling begint redelijk anoniem zonder ook maar een landgoed te zien. Wel een haas die over een opslagterrein voor materialen heen loopt. Eenmaal aan de andere kant van het spoor kom ik in een wereld van weilanden met pinksterbloemen, kleine paadjes langs knotbomen met in de verte de torens van Den Haag. Die drukte is hier ver te zoeken en in alle rust geniet ik van de vroege ochtendzon die over het water glinstert, maar ook de vele bloemen als bostulpen en oosterse anemonen, fleuren het begin van de wandeling op. 

Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: Pinksterbloemen landgoed
De pinksterbloemen, bloeiend in de weilanden. (Foto: © Ellen Luijks)
Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: Brug vijver
Bruggetje in de landschapstuin (Foto: © Ellen Luijks)

Rijk verleden

Ik schamp het koninklijk huis Eikenhorst en via een mooi beschilderde meeuwentunnel beland ik op Landgoed Rust en Vreugde. Veel landgoederen in Wassenaar zijn ontstaan door rijke kooplieden uit Den Haag die in de 18e eeuw graag buiten de stad gingen wonen. Ze handelden in specerijen, textiel of zaten in de scheepvaart. Wonen buiten de stad was een teken van welvaart en gaf je ook een sociale status. Door hun belangrijke rol in de economie en de politiek van Den Haag hadden ze ook vaak bestuurlijke functies.  

Kleurrijk park

Nu is Rust en Vreugde een Engels landschapspark met oude bomen langs vijvers en veel stinzenplanten zoals bosanemonen en narcissen. Zeg je landgoed, dan zeg je vaak ook rododendrons. Deze forse struiken met grote kleurige bloemen werden gebruikt om een landgoed visueel interessanter te maken; natuurlijk bieden ze ook een schuilplaats voor dieren en zijn bijen en vlinders dol op de bloemen.  

Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: wandelroute wassenaar
Oude bomen langs vijvers kenmerken het Landgoed Rust en Vreugde. (Foto: © Ellen Luijks)
Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: Theehuisje Backershagen
Theehuisje boven op de heuvel in Landgoed Backershagen. (Foto: © Ellen Luijks)

Theehuis op de heuvel

Als ik Landgoed Backershagen nader, valt meteen het theehuis bovenop de heuvel op. Naast rijke kooplieden had je ook welgestelde families. Backershagen werd al in de 17e eeuw gebruikt als zomerverblijf door een weduwe van een arts. Haar kleindochter Maria Hagen en haar man regent Cornelis Backer gaven samen hun naam aan het landgoed, wat zij verbouwden tot een volwaardige buitenplaats. Bij een volwaardig landgoed hoort uiteraard ook een theehuisje met uitzicht over de vijver en de landschappelijke paden. Verderop wandel ik voorbij een sierlijke brug en een oud jachthuisje, het hertenhuisje. 

Van villa naar gemeentehuis

Moeiteloos gaat de wandeling over van het ene landgoed naar het volgende waar een grote statige gele villa uit 1772 zicht biedt over een gigantische vijver. De villa is tegenwoordig het gemeentehuis van Wassenaar. Terwijl ik op een bankje geniet van de dotterbloemen en het water merk ik dat dit park door veel ouderen uit de buurt wordt gebruikt. Het is een heerlijk wandelommetje.  

Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: Vijver Wassenaar
Grote vijver op het landgoed (Foto: © Ellen Luijks)
Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: Theehuis Seringenberg
Zicht over het landgoed vanaf het theehuis op de Seringenberg (Foto: © Ellen Luijks)

Landgoed de Horsten

Op naar het grootste landgoed van vandaag: Landgoed de Horsten, gebouwd in het midden van de 17e eeuw in opdracht stadhouder Willem II. Gelukkig is het grootste gedeelte van het landgoed openbaar toegankelijk. Ik loop om de vijver heen en ik merk dat de zon toch wel aan kracht weet te winnen. Een mooi punt om over het landgoed heen te kijken is de Seringenberg met theehuis.  

Oudste landgoed

Via een paadje door de weilanden omzoomd met knotwilgen wandel ik naar het laatste landgoed van de wandeling, Landgoed Duivenvoorde. Het oudste landgoed van de route, want het stamt al uit de 13e eeuw. Het kasteel, zoals dat er vandaag de dag uitziet, stamt grotendeels uit de 17e eeuw. Na een rondje over dit statige landgoed zit mijn route er hier in de Landgoederenzone erop.  

Landgoedwandelingen Koninklijk Wandelen In De Landgoederenzone Van Wassenaar: Kasteel Duivenvoorde
Wandel langs het kasteel op het Landgoed Duivenvoorde. (Foto: © Ellen Luijks)

Praktische informatie

  • Parkeren: Parkeerplaats einde Tuinenlaan, Leidschendam, Parkeerplaats Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 1, Voorschoten (betaald) of Parkeerplaats Landgoed de Horsten, Raaphorst, Wassenaar (betaald). 
  • Ellen liep een route van 20,6 kilometer. Als je parkeert bij Parkeerplaats De Horsten, kun je Landgoed Duivenvoorde overslaan en is de route 14,5 kilometer. 
  • Meer wandelinspiratie in de Landgoederenzone vind je hier.
  • Op Landgoed de Horsten en op Landgoed Duivenvoorde zijn honden niet welkom.   
  • Horecatip: Theepaviljoen De Horsten, aan de grote plas op het landgoed. Hof van Duivenvoorde, bij de ingang van het landgoed.