Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Kerstrecepten: Gezond en lekker, het kan gewoon!

Vind jij het lastig om met kerst lekkere én gezonde recepten op tafel te zetten? Of ben je simpelweg opzoek naar leuke recepten om je gasten te verrassen? Zoek dan niet verder, Wandel.nl heeft een aantal gezonde kerstrecepten voor je klaarstaan.

Kerstdiner

Het leidt bij velen tot lastige dilemma’s. Je geniet een paar keer per week van een heerlijke wandeling, je let goed op wat je eet, je bent dus gewoon heel gezond bezig. Maar wat dan te doen rond de feestdagen, als al dat lekkers voorbij komt en het heel lastig wordt om je voedingspatroon vast te houden. Je wilt in de gezelligste periode van het jaar toch ook een beetje genieten van lekker eten en drinken. Goed nieuws! Want hoewel het misschien ondoenlijk lijkt, zijn gezond, bewust én lekker uitstekend te combineren in één gerecht. Wandel.nl selecteerde enkele heerlijke recepten. Een voor-, hoofd- en nagerecht waarvan je volop kunt genieten zonder in gewetensnood te komen!

Voorgerecht

Franse salade met gepofte roseval aardappel en gegrilde makreel

Voor 4 personen

Ingrediënten salade

  • 320 gram makreelfilet, vers
  • 200 gram roseval aardappelen
  • 2 gekookte eieren
  • 2 rode paprika’s
  • 1 rode ui
  • 100 gram haricots verts
  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • 40 gram zwarte olijven

Ingrediënten dressing

  • 0,5 deciliter wittewijnazijn
  • 1 deciliter walnotenolie
  • 1 deciliter maisolie
  • Agavestroop
  • Zout/peper
  • Zeezoutflakes
Franse salade met gepofte roseval aardappelsalade en makreel
Foto: Michel Zoeter/Scoren met voeding

Bereidingswijze
Aardappelen

  1. Snijd de aardappelen in mooie parten.
  2. Was de aardappelpartjes en besprenkel ze met wat olie.
  3. Bak ze vervolgens in circa 25 minuten gaar in de oven op 220 graden Celsius.
  4. Laat ze daarna afkoelen.

Groenten

  1. Snijd de paprika in tweeën en verwijder de zaadlijsten.
  2. Leg deze omgekeerd op een ingevette bakplaat en plaats deze bij de aardappels in de oven totdat het vel bruin is geworden.
  3. Haal de paprika uit de oven en dek af met een deksel of wat aluminiumfolie.
  4. Laat de paprika afkoelen en pel ze daarna.
  5. Snijd de paprika in brede strepen.
  6. Snijd van de rode ui halve ringen.
  7. Snijd van de komkommer zonder het zaad halve ringen.
  8. Snijd de tomaat in parten.
  9. Blancheer de haricots verts door ze, nadat je ze hebt schoongemaakt, eerst in kokend water te dompelen en daarna, wanneer ze beetgaar zijn, in koud water te laten spoelen.
  10. Snijd de gekookte eieren in vieren en leg deze apart.

Dressing

  1. Roer wat van de agavestroop door de wittewijnazijn.
  2. Roer de azijn daarna op met de twee soorten olie.
  3. Breng verder op smaak met wat zout en peper.

Makreel

  1. Maak de makreel schoon en verwijder alle graatjes.
  2. Gril de makreel alleen aan de vleeskant en leg op een bakplaat.
  3. Maak de makreel gaar vlak voordat je het bord opmaakt.

Serveertip: Maak de salade verder af door vlak voor het opdienen de ingrediënten te mengen en er daarna de parten gekookt ei in te steken. Leg de licht warme makreel erbovenop en strooi wat zeezout over de salade.

Hoofdgerechten

Gegrilde lamssteak met groene kruidenkorst, bloemkoolzalf en gebakken romanesco

Voor 4 personen

Ingrediënten lamssteak

  • 4 stukken lamssteak à 120 gram
  • Kruidenkorst
  • 3 fijn volkoren boterhammen
  • 30 gram boter
  • 4 takjes peterselie
  • 1 teen knoflook

Ingrediënten bloemkoolzalf

  • ½ bloemkool
  • 1 kleine aardappel
  • 50 gram boter
  • Melk
  • 2 stuks romanesco/broccoli
  • Walnootolie
Gegrilde lamssteak met groene kruidenkorst, bloemkoolzalf en gebakken romanesco
Foto: Michel Zoeter/Scoren met voeding

Bereidingswijze
Kruidenkorst

  1. Haal de korsten van de boterhammen.
  2. Was en pluk de peterselie.
  3. Laat de boter smelten in een pan.
  4. Maak de knoflookteen schoon door hem eerst te kneuzen.
  5. Doe alles zonder de boter in een cutter/foodprocessor en draai alles groen.
  6. Voeg nu de gesmolten boter en een snuf zout toe.
  7. Druk het deeg plat tussen twee stukken huishoudfolie en leg dit plat in de koelkast.

Bloemkoolzalf

  1. Schil de aardappel.
  2. Maak de bloemkool schoon.
  3. Zet de aardappel eerst op. Voeg hier de bloemkool bij wanneer het tegen de kook aan komt.
  4. Wanneer het gaar is, doe je de boter samen met de aardappel/bloemkool in de cutter/foodprocessor en draai je de bloemkool fijn.
  5. Voeg een klein beetje warme melk toe, net zo lang tot je een zalfachtige crème over hebt.
  6. Houd dit warm onder een deksel.

Romanesco

  1. Maak de romanesco schoon.
  2. Blancheer de romanesco beetgaar.
  3. Zet een wokpan op en voeg wat olie toe.
  4. Is de olie warm, voeg dan voorzichtig de romanesco toe en bak deze verder warm.
  5. Doe er op het laatst zout, peper en een scheutje walnootolie bij.

Lam

  1. Gril de stukken lam.
  2. Leg ze daarna op een bakplaat, en zout en peper het lamsvlees.
  3. Snijd nu de nog koude korst op maat en leg dit op de lamssteak.
  4. Maak het lamsvlees vlak voor het serveren in ongeveer 5 minuten gaar in een oven van 170 graden Celsius.

Tips: Indien je geen walnootolie hebt of kunt vinden, kun je ook sesamolie gebruiken. Let wel: deze is erg sterk van smaak! Wok de romanesco dan ook niet in deze olie, maar in olijfolie, en giet er op het einde een klein scheutje sesamolie overheen.

Houd je niet van lam of is het niet te verkrijgen? Je kunt elk stuk vlees leuker maken met de peterseliekorst.

Nagerecht

Gebakken kwarktaart met ananascompote

Voor 6 tot 8 stukken


Ingrediënten kwarkmengsel

  • 500 gram magere kwark
  • 20 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 100 milliliter room
  • 3 stuks eigeel
  • 2 stuks eiwit
  • 1 citroen
  • 2 plakken bladerdeeg van 10 bij 10 centimeter


Ingrediënten ananascompote

  • 1 ananas
  • 50 milliliter water
  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
Gebakken kwarktaart met ananascompote
Foto: Michel Zoeter/Scoren met voeding

Bereidingswijze
Bladerdeeg

  1. Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit.
  2. Bak dit tussen twee bakplaten af in een oven van 180 graden Celsius (circa 15 minuten).

Kwarkmengsel

  1. Vermeng de suiker met de bloem.
  2. Roer de room aan met het eigeel en het eiwit.
  3. Roer dit mengsel dan door de suiker en de bloem.
  4. Roer daarna de kwark op samen met het bloem-eiermengsel.
  5. Rasp met een fijne rasp de schil van een gewassen citroen in het mengsel en knijp de citroen door een zeef uit in het kwarkmengsel.

Taart

  1. Vet de vorm (springvorm van circa 20 centimeter) in met wat boter en bekleed hem met vetvrij papier.
  2. Snijd de plak gebakken bladerdeeg op maat en leg dit in de vorm.
  3. Giet hierop het kwarkmengsel.
  4. Bak de taart vervolgens in de oven af op 165 graden Celsius voor ongeveer 40 minuten.

Ananascompote

  1. Schil de ananas.
  2. Snijd hem daarna in blokjes.
  3. Maak het aardappelzetmeel aan met wat water.
  4. Zet de suiker op met een laurierblad, water, een kaneelstokje en een kruidnagel.
  5. Breng dit tegen de kook aan en giet al roerend het aardappelzetmeelpapje erbij, totdat je een dikke saus overhoudt.
  6. Voeg de ananasblokjes toe en roer nog een keer goed door.

Serveertip: Laat de taart afkoelen en serveer hem samen met wat ananascompote.

Meer recepten

In Magazine wandel.nl nummer 4-2021 staan nog meer gezonde, lekkere én vegetarische kerstrecepten. Benieuwd naar het magazine? via onderstaande button bestel je het Wandel.nl magazine en lees je wat er nog meer voorbijkomt. Ook leuk om cadeau te doen tijdens de feestdagen.

Magazine Wandel.nl
Magazine Jaargang 7 editie 4