Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Kenners over de Kennedymars: 5 tegelspreuken

De Kennedymars bestaat 60 jaar! Wij vroegen echte Kennedywalkers zoals Mari Smits naar hun mooiste tegelspreuken over dit wandelfenomeen. Welk wijsheid houdt hen op de been tijdens deze prestatietocht van 80 kilometer in (meestal) 20 uur?

Lizanne Croonen
afbeelding van wandelaars tijdens de Kennedymars in Hengelo.
Kennedymars Tukker 80 in Hengelo. (Foto: © Mari Smits)

Dit jaar bestaat het wandelfenomeen Kennedymars 60 jaar. Ooit in 1963 begonnen als een vijftigmijlsvoettocht voor Amerikaanse militairen, maar inmiddels een prestatietocht voor allerlei sportieve wandelaars die de lange afstand niet schuwen. In Nederland worden jaarlijks ruim 25 Kennedymarsen georganiseerd, van Dordrecht tot Sittard.

afbeelding van Mari Smits aan de start bij de Kennedymars Someren.
Mari Smits aan de start bij de Kennedymars Someren in 2017. (Foto's: © Mari Smits)

Facebookgroep

Historicus, schrijver en wandelfanaat Mari Smits liep in zijn leven zo’n 70 keer een Kennedymars. De afgelopen dertig jaar voltooide hij één tot soms wel vijf marsen per jaar. In 1986 liep hij zijn eerste Kennedymars in Venray. Het jaar erop volgde Someren en daar wandelde hij meteen een record: 80 kilometer in 14 uur en 20 minuten. Het werd zijn favoriet: hij liep ‘m wel 19 keer. Mari is beheerder van de Facebookgroep Kennedy Walkers met ruim 1300 leden, zowel wandelaars als organisatoren van wandelevenementen op de lange afstand. In 2014 heeft hij deze opgestart met Alfred Kling en inmiddels beheert hij de groep samen met Mike Bertrand en Marijke Nijland. “Het is een plek waar wandelaars hun verhalen, foto’s en prestaties delen. Van medailles uit de jaren tachtig tot actuele Strava-gegevens en historische feitjes, alles komt voorbij.”

Tegeltjes

In de Facebookgroep plaatste Mari op verzoek van Wandel.nl een oproepje: Wat is jouw favoriete Kennedymars-tegeltjeswijsheid? Welk inzicht heb jij opgedaan uit ervaring of geleerd van een andere (wandel)expert? Opdat we van de kenners kunnen leren! Mari reageert hier op de 5 mooiste inzendingen.

afbeelding van wandelaars tijdens de Kennedymars in Cuijk.
Kennedymars Cuijk (2017).
afbeelding van gezelligheid aan de start bij de Kennedymars Someren.
Kennedymars Someren: aan de start en finish is het gezellig druk.

1. ‘Kennu-die-mars’

Mari: “Deze term is ontleend aan het marslied in Someren, waar het over de boxen schalt aan de start. ‘Kennu-die-mars’ gaat over kennen en kunnen: ‘Ben je ermee bekend?’ en ‘Kun je hem aan?’. Je hebt Kennedymarsen in alle soorten en maten. De meeste starten heel feestelijk. ‘You never walk alone’ wordt bijvoorbeeld afgespeeld en bij kleinere marsen is er soms een toespraakje van de marsleider. In Someren is het een waar dorpsfeest, met een heel ritueel voor de start. Ik weet nog goed, in 1987 zat deze mars aan zijn top van zijn populariteit. De eerste duizend starters stonden op het plein en de rest stond nog tot een kilometer verderop in de rij. Ook in bijvoorbeeld Sittard en Waalwijk is ‘hun’ Kennedymars een regionale belevenis. Mensen weten vaak niet eens dat je in meerdere plaatsen in Nederland kunt deelnemen!"

"Over ‘kun je hem aan?’ heerst veel grootspraak: ‘Ik ga dat wel even doen’. Ik zou niet aanraden om ongetraind aan de start te staan, die lopers vallen vaak uit. Probeer je kilometers rustig aan op te bouwen en wandel niet te hard. Hardlopers zijn doodlopers! Ooit was dit in Someren een reden om de prijs van de daginschrijving flink te verhogen, omdat in die groep de meeste ongetrainde wandelaars en dus ook uitvallers zaten. Ook de bezemwagen is een kostenpost.”

afbeelding van twee wandelaars tijdens de Kennedymars Tukker 80 in Hengelo.
Kennedymars Tukker 80 in Hengelo (2018).
afbeelding van een groepje wandelaars tijdens de Kennedymars Lauwersmeer.
Kennedymars Lauwersmeer (2018).

2. ‘De pijntjes verdwijnen, maar de trots blijft’ (Leonie Maas)

Mari: “Voor de meeste wandelaars is een Kennedymars een behoorlijke lange tocht. Ik kan niet zeggen wat zwaarder is: vier keer 50 kilometer tijdens de 4Daagse of 80 kilometer in een dag. Het is hoe dan ook een lichamelijke belasting die je ondergaat. Hoe verder je op de route bent, hoe moeilijker het wordt om na een pauze weer op gang te komen. Je krijgt last van stijfheid of verzuring en dat moet je weer loslopen. Dat duurt vaak wel een kilometer. Na een kilometer of 50, 60 komt geheid een dip. Mensen komen jou voorbijlopen die jij eerder voorbij bent gelopen… Je bent dus aan het vertragen. Vooral in de vroege ochtend moet je vaak door een dood punt heen. ‘Wat loop ik hier te doen?’, denk je dan. Het enige dat je dan kunt doen, is doorlopen tot de volgende rustpost, een stevige bak koffie en energie tot je nemen. Je loopt er wel doorheen!"

"Tegen het einde zal je het in je benen voelen. Vrij snel na de eindstreep gaan de spieren vaak op slot. Ik drink misschien één biertje, maar daarna loop ik echt niet meer zo vlot naar de bushalte. Vroeger duurde het herstel bij mij een dag. Maar nu ik 60 ben geworden merk ik dat de vermoeidheid langer blijft hangen. Het kost me wel een paar dagen. Alle lasten ben je vrij snel vergeten. Wat overblijft is de trots, dat je het toch maar weer gedaan hebt. Je hebt de mijlpaal volbracht! En het leuke is: het wordt steeds ietsje makkelijker. Ik heb een keer drie Kennedymarsen achter elkaar gelopen in één voorjaar. Over de eerste deed ik 16 uur, de tweede 15 uur en de derde was een eitje. Inmiddels liep ik mijn laatste Kennedymars in 2019. De eerstvolgende wordt wel weer een moment!”

afbeelding van wandelaars aan de finish van Kennedymars Someren 2019.
Kennedymars Someren in 2019. (Foto: © Mari Smits)
afbeelding van een weiland in de mist.
Kennedymars 80 Jaar sv De Lat, Amersfoort-Utrecht-Amsterdam (2018).

3. ‘Pijn is tijdelijk, opgeven is permanent’ (Twan van Duijnhoven)

Mari: “Als eraan begint, moet je hem ook voltooien! Het komt bijna niet in je op om op te geven. Ik heb een keer tijdens de Z tot Z in Zeewolde (110 km) moeten opgeven. Het was toen erg warm en drukkend weer. Ik begon steeds meer achterop te raken en kon echt niet meer. Na 90 kilometer ben ik gestopt. Dat doe je echt niet zomaar. Ik ken mensen waar je dan even niets tegen moet zeggen. Zij rouwen in stilte. Ikzelf baalde er ook wel van, maar kan het vrij snel van me afzetten.

De ene keer loop ik een wandeltocht fluitend naar de finish en soms lukt het gewoon niet. Het verbaasde me in Zeewolde: ik had in juli nog de vier keer 50 kilometer gelopen en in augustus de Dodentocht in België (100 kilometer in 24 uur, red.) volbracht. Aan een gebrek aan training lag het dus niet. Wel liep ik de tocht eigenlijk op verkeerde, hoge schoenen. Ik loop normaal op lichte schoenen. Ook het drukkende weer speelde mee. Soms ben je een keer wat minder goed uitgerust. Dat kan zeker uitmaken, in de laatste week voorafgaand aan de tocht. Voeding kan meespelen. Het maakt allemaal het verschil bij hoe fit jij aan de start verschijnt en of je de tocht volhoudt.”

afbeelding van wandelaars en op de voorgrond een rad.
Kennedymars 80 Jaar sv De Lat, Amersfoort-Utrecht-Amsterdam (2018).

4. ‘Het is een hele prestatie om een Kennedymars uit te lopen, maar het is nog een grotere prestatie om naar je lichaam te luisteren’ (Liesbeth Berkhout)

 

 

Mari: “Je moet jezelf zeker niet de vernieling in lopen. Soms heb je van die pijntjes tijdens het wandelen, zoals last van de lies of een knie die opspeelt. Daar moet je goed naar luisteren. Zo trainde ik in de aanloop naar de 4Daagse een keer in de buurt van de Zevenheuvelenweg. Na twintig kilometer moest ik opgeven want ik kreeg last van mijn knie. Vervolgens moest ik een paar weken rust houden. Je kunt ook overtrainen. Gun je lichaam af en toe wat hersteltijd. Zoek bijvoorbeeld niet een week voor de Kennedymars de grens op door nog eens 50 kilometer te wandelen. Ik loop een week ervoor altijd zo’n 20 tot 30 kilometer om de spieren soepel te houden. Het is verstandig om niet al je reserves op te gebruiken, zo vlak voor de start.”

afbeelding van wandelaars in Emmeloord, met donkere wolken.
Kennedymars Emmeloord (2016).
afbeelding van een bordje langs de weg.
Optellen of aftellen: bij 75 kilometer ben je er bijna!

5. ‘Elke stap is dichter bij de finish’ (Anita Pepers)

Mari: “Wat je hebt gehad ligt achter je, en wat er nog komt wordt steeds een beetje minder. Ik ben iemand die loopt van 0 tot 40 kilometer en daarna van 40 naar 0. Dat werkt als een psychologisch trucje. Zo kijk je niet tegen die berg van 80 kilometer op, maar hak je het in kleine stukjes zodat het te overzien is. De een denkt vooral aan het gelopen aantal kilometers en denkt: dit heb ik al achter me. Een ander telt het aantal kilometers alleen maar af, zodat je voor je gevoel steeds dichter bij het einde komt. Soms staan er borden langs de weg, maar die tellen juist op. Als je aftelt lijkt het korter.”

Bonus: meer Kennedymars-wijsheden

Hieronder vind je nog enkele ‘tegeltjeswijsheden’ over de Kennedymars. Mis je een belangrijk inzicht? Laat het dan weten aan de redactie van Wandel.nl via redactie@wandel.nl. Dan plaatsen wij het hieronder.

‘Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft’ (Rageni Goeptar-Sewnarain)

‘Alles op zijn beloop laten’ (Remy Levink)

‘Als ik nu terug ga lopen, duurt het langer’ (Lu Na)

‘Slecht weer bestaat niet. Alleen slecht kleden’ (Lars)

‘Van post naar post lopen’ (Adrie van Nuland)

afbeelding van een groepje wandelaars tijdens de Kennedymars in Dordrecht-Ridderkerk-Dordrecht.
Kennedymars Dordrecht-Ridderkerk Dordrecht (2017).
afbeelding van een wandelaar tussen de wilgen.
Kennedymars Dordrecht-Ridderkerk-Dordrecht in 2017. (Foto: © Mari Smits)

‘Starten is finishen’ (Peter Koopman)

‘Afzien is het mooiste wat er is, maar vooral achteraf’ (Sjors Hegger)

‘Wie was die Kennedy eigenlijk, met z'n k*tmars?’ (Danyell Onbehauen-Frigge)

‘Denk altijd aan de derde helft, als er een heerlijke trappist op mij staat te wachten’ (Chris Lauwen)

Meedoen aan een Kennedymars?

Op deze pagina vind je alle Kennedymarsen die in 2023 plaatsvinden. Deze en andere leuke wandelevenementen vind je ook in onze complete Wandelagenda. Je vindt hier meer informatie over de startlocatie, starttijden en inschrijven.