Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma

Begin november organiseerde KWbN in samenwerking met RCN Vakantieparken een wandelreis naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Met RCN De Noordster als uitvalsbasis mochten wij genieten van de natuur, rust en ruimte, die hier in Drenthe nog vindt.

Andrea van Lieshout
Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
Weidse uitzichten over het Dwingelderveld (foto © Andrea van Lieshout)

Tekst & foto’s: Andrea van Lieshout

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa, met uitgestrekte heidevelden, vennetjes, bossen en schitterende vlonderpaden. Je kunt hier genieten van wandelingen over de uitgestrekte paden met weidse uitzichten en de overvliegende vogels, op weg naar warmere oorden. Dwingelderveld biedt een prachtige gelegenheid om de natuur in al haar pracht te ervaren. Hier beleef je de herfst in optima forma.

Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
RCN De Noordster (Foto © Andrea van Lieshout)

Verblijf op RCN De Noordster

Ons verblijf was op RCN De Noordster, te midden van het Dwingelderveld. Daar hadden wij de groepsaccommodatie en enkele huisjes tot onze beschikking. Maar we waren deze dagen, als we op het park waren, vooral te vinden in de Brasserie Kom Eet. Iedere ochtend startte onze dag met een uitgebreid ontbijtbuffet, waar we ook meteen onze lunch klaarmaakten. Een gezellige start van de dag om even rustig op gang te komen en de plannen voor de dag door te spreken. Ook de avonden werden hier besteed onder het genot van een heerlijk diner en een drankje. De brasserie was deze dagen onze huiskamer, waar we elkaar ontmoetten en onze avonturen met elkaar uitwisselden.

Dwalen over de Kale Duinen

De eerste locatie die we bezochten was het Drents Friese Wold. Vanuit het informatiecentrum in Appelscha werden we door twee gidsen van Staatsbosbeheer meegenomen voor een prachtige wandeling, met als hoogtepunten de stuifzanden van het Aekingerzand, ook wel de Kalen Duinen genoemd, en de uitkijktoren, waar net de kudde Exmoorpony’s rondliep.
Met nagenoeg allemaal alleenreizende deelnemers waren contacten snel gelegd. Naast de leuke gesprekken onderling kregen we ook veel informatie van de gidsen over het gebied. Er werd de tijd genomen om mooie foto's te kunnen maken. Vooral de paddenstoelen lieten zich van de beste kant zien!

Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
Dwalen over de Kale Duinen (foto © Andrea van Lieshout)
Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
Inktviszwam (foto © Andrea van Lieshout)

De queeste

Na de excursie door het Drents Friese Wold hadden we een vrije middag. Voor mezelf had ik een queeste bedacht. Ik wilde heel graag eens de inktviszwam spotten en toevallig was ik er achter gekomen dat niet ver bij ons vandaan een paar van deze stinkerds moest staan. Ik plande er een mooi rondje omheen en ontdekte zo ook weer een prachtig gebied: het Hijkerveld. Wie hier op let kan sporen uit de prehistorie terugvinden. De zogenaamde raatakkers, omwalde akkertjes, van de boertjes uit de ijzertijd, zijn nog steeds zichtbaar in het landschap.

Stilte

De stilte van het Dwingelderveld zorgt voor een goede nachtrust. Fris en fruitig staan we dan ook klaar voor onze volgende excursie. Vanaf het Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen worden we door een gids van Natuurmonumenten mee op pad genomen. Hij vertelt ons alles over het ontstaan van het Drentse landschap, terwijl wij de witte route wandelen. Hij geeft ons een totaal andere invalshoek dan de twee gidsen van het Drents Friese Wold, waardoor de aandacht geen moment verslapt. Het afwisselende landschap, door bos en over de natte heide van het Dwingelderveld, zorgen voor fotogenieke momenten. Maar je ziet pas echt hoe groot dit gebied is vanaf de uitkijktoren. Vanaf hier zie je duidelijk de pingo's in het veld en even verderop doet de kudde schapen zich te goed aan het pijpenstrootje dat hier welig tiert. 

Hier vind je de route die we gewandeld hebben
Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
Genieten van het prachtige uitzicht (foto © Andrea van Lieshout)
Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
Uitzicht vanaf de uitkijktoren over het Dwingelderveld (foto © Andrea van Lieshout)
Een wandelreis in Drenthe: genieten van de herfst in optima forma
Een kijkje in de het kloppend hart van de radiotelescoop (foto © Andrea van Lieshout)

De ruimte in

's Middags staat er een optionele excursie op het programma: een bezoek aan de nabijgelegen radiotelescoop. En meteen is duidelijk waar de namen uit het sterrenstelsel op RCN De Noordster vandaan komen en waarom die stilte en de donkere nachten hier zo van belang zijn. Binnen een cirkel rondom de radiotelescoop moeten de telefoons uit.
Het is best uniek dat we de radiotelescoop in mogen, want deze is maar zeer beperkt geopend. Dit Rijksmonument uit 1056 is nog steeds in bedrijf en doet onderzoek naar het sterrenstelsel. De twee wetenschappers die ons voorzien van een berg informatie, weten deze droge sterrenkost heel beeldend te maken. Het is toch bijna niet voor te stellen dat door middel van radiogolven er door deze radiotelescoop twee sterrenstelsels ontdekt zijn! Toepasselijk kregen deze de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II. Uiteraard krijgen we een demonstratie van hoe dat nu werkt, en wordt de schotel op de nog niet ondergaande zon gericht. We horen een ruis, de zon, en licht geklik, dat zijn zonnevlammen, want de zon is momenteel heel actief. Door vertaald kan dat betekenen dat er de komende nachten kans bestaat op noorderlicht! 

Op pad met de 'boswachter met lippenstift'

Onze laatste volle dag van deze wandelreis is alweer aangebroken! Wat gaat de tijd snel. De dag begint ijzig koud, met ijs op de autoramen en een strakblauwe lucht. Vandaag neemt de boswachter met lippenstift, Arlette, ons mee op een wolvenexcursie. Of we nu een wolf spotten of niet, de excursie is zo interessant en praktisch dat we op een heel andere manier naar het landschap kijken. We leren sporen herkennen en het landschap lezen. Want hoe kiest een wolf zijn gebied uit en aan welke voorwaarden moet dat voldoen? Hoe werkt dat nou eigenlijk met een territorium? Het enthousiasme van Arlette werkt aanstekelijk en met koude gezichten komen we terug bij RCN De Noordster, waar de warme chocolademelk op ons wacht.

Ontwerp Zonder Titel 2024 11 12T140848.991

Nieuwsgierig geworden?

Een weekend gaat veel te snel voorbij en voor mij zijn er meer dan genoeg redenen om nog eens terug te komen naar dit prachtige gebied! 

  • Meer informatie over deze wandelreis vind je hier. Zodra er een nieuwe datum bekend is zal deze hier worden gecommuniceerd.
  • Zelf op pad? Dat kan natuurlijk ook! Boek je accommodatie bij RCN De Noordster. KWbN-leden krijgen 25% korting op hun boeking.
  • Wil je een gemarkeerde route wandelen? Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben diverse wandelingen van verschillende afstanden uitgezet.