Dennennaalden als smaakmakers
Geen Kerst zonder Kerstboom of minstens een verse dennentak in huis. De onmiskenbare geur van dennennaalden brengt warmte en gezelligheid. Maar wist je dat je die dennennaalden ook kunt gebruiken in je Kerstmaaltijd?
Geen Kerst zonder Kerstboom of minstens een verse dennentak in huis. De onmiskenbare geur van dennennaalden brengt warmte en gezelligheid. Maar wist je dat je die dennennaalden ook kunt gebruiken in je Kerstmaaltijd?
Het klinkt niet heel erg aanlokkelijk, een tak met naalden op je bord. Leuk als garnering bij de kerstdis misschien, maar om die harde naalden nu op te eten? Nu zijn de naalden zelf erg hard om op te eten, maar ze bevatten een etherische olie die prima als smaakmaker kan dienen. Wist je dat dennennaalden vol vitamine A en C zitten? De den, spar en lariks zijn antiseptisch en helpen bij reumatische klachten. Dennentoppen worden vaak in hoestdranken verwerkt. Niet voor niets want deze werken goed bij luchtwegaandoeningen en astma. Voor huisdieren zijn de naalden overigens wel giftig. Let daar dus mee op en laat ze niet mee-eten van gerechten waar naalden in verwerkt zijn.
De Nederlandse bossen staan vol met naaldbomen. Van oorsprong groeien in Nederland de grove den, de taxus en de jeneverbes. Daar zijn later ook exoten bijgekomen, zoals verschillende soorten sparren en de lariks.
Maar hoe weet je nu welke naalden eetbaar zijn en welke niet? Laat daarvoor je neus het werk doen. Kneus de naalden tussen je vingers en ruik. Als je een frisse citrusgeur ruikt, is de naald eetbaar. Als smaakfavoriet wordt vaak de Douglasspar aangewezen. Deze exoot komt van origine uit Noord-Amerika. Pas echter op met de taxus. Deze verwant van de conifeer is giftig. De naalden geven geen geur af als je deze kneust en zijn daardoor te onderscheiden van de wel eetbare naaldbomen.
En hoe houd je nu al die verschillende bomen uit elkaar? Daarvoor kijk je naar hoe de naalden aan de takken groeien.
Spar – solo: de naalden groeien per stuk aan de tak
Den – duo: de naalden groeien per twee aan de tak
Lariks- legio: de naalden groeien in trosjes aan de tak
Wist je trouwens dat onze Kerstbomen vaak sparren zijn en eigenlijk helemaal geen dennenboom?
Wil je naalden in gerechten gaan verwerken, wees er dan zeker van dat jouw boom biologisch gekweekt is in verband met eventueel gebruikte bestrijdingsmiddelen bij de kweker. Beter pluk je dus takjes in het bos en niet van de Kerstboom in de huiskamer.
Op een koude winterdag heerlijk knus op de bank onder een dekentje met een kop thee. Geen ‘gewone’ thee, nee van dennennaalden! Gebruik hiervoor naalden van de spar, de den, de jeneverbes of de lariks. Was ze eerst goed onder de kraan. Voeg ze toe aan een pannetje koud water en laat de naalden vijf minuten meekoken. Voor meer smaak kneus je de naalden voordat je ze toevoegt aan het water.
Deze thee kun je ook gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen, zoals soep, sauzen of vervang bij het bereiden van brood je water voor deze thee.
Voeg dennennaalden toe aan je marinade voor je vlees- of visschotel en laat ze mee sudderen. Net als kruidnagel of laurierblaadjes kun je de naalden voor het serveren verwijderen.
Pluk wat takjes van een Douglasspar en maak je eigen Douglasspar-olijfolie. Maak de takjes goed schoon en doe ze in een goed afsluitbaar flesje of potje. Giet hier vervolgens een naturel smakende olijfolie overheen tot de takjes onder de olie staan. Potje of flesje goed afsluiten en op een donkere plek bewaren. Zo kan de smaak van de naalden goed in de olie trekken. Deze olie blijft tot een paar weken goed.
Je houdt er van of niet, maar verrijk je Glühwein eens met een paar takjes dennennaalden. Of wat dacht je van een takje naalden in je warme chocolademelk?