Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Saskia's geheime wandeltip: buitenkunst in Slijk-Ewijk

Tussen Arnhem, Nijmegen en de Betuwe in ligt Strandpark Slijk-Ewijk, een recreatiepark ontstaan door zandwinning. Wandelaar Saskia van den Brand is dol op buitenkunst en neemt er een kijkje bij een bijzondere, witte tijdcapsule van kunstenaar Rob Sweere.

foto van het buitenkunstwerk Timeline van Rob Sweere, in het water.
'Timeline', een buitenkunstwerk door Rob Sweere. (Foto: © Saskia van den Brand)

Door: Saskia van den Brand

Mijn wandeling start bij een lange statige bomenrij. De bomen hebben hun bladeren volledig laten vallen. Hierdoor zie ik nu pas hoe speels de takken groeien. De paden zijn glibberig door de hevige regenval van de laatste weken. Ik volg de kronkeling van een houten vlonder over het water. Aan het eind sla ik linksaf. Ik kan al een glimp opvangen van het buitenkunstwerk 'Timeline' van Rob Sweere.

Maagdelijk wit

Een stukje verderop sla ik rechtsaf en zie ik het maagdelijk witte kunstwerk in volle glorie. Een kunstwerk dat mij direct intrigeert. Via grote witte mammoettanden die aan weerskanten in het water staan, loop ik door de tijd naar de tijdscapsule.

foto van een gedeelte van het witte kunstwerk door Rob Sweere
Een gedeelte van 'Timeline' met hoog water. (Foto: © Siebe Postma, Flickr)
luchtfoto van het kunstwerk
Luchtfoto van 'Timeline' door Rob Sweere. (Foto: © Nadine Reef)

Droomplek

Ik kijk nog even naar wat ijskristallen die in de minderheid zijn om het water te doen bevriezen. Ik stap in de capsule. Het ontwerp doet mij denken aan de stijl van Mondriaan. Een strak design en functioneel bruikbaar. Er zijn bankjes waar ik kan zitten en het kunstwerk blinkt uit in zijn eenvoud. Door een opening heb ik een heerlijk uitzicht over het water op ooghoogte. Een plek om te dromen, want hoe ziet Nederland er over vijftig jaar uit? Welke dieren hebben dit gebied dan ontdekt? Tenslotte zijn hier ook ooit botten en tanden gevonden van mammoeten bij de zandwinning.

Natuurelementen

Kunstenaar Rob Sweere maakt meer buitenkunst en veel van zijn werk heeft een link met de natuur. Hij speelt met de natuurlijke elementen, zoals licht, aarde, lucht en wind en laat je nadenken over onze eigen relatie met deze elementen. Zo kun je ook naar Deventer om 'Workspace' te bewonderen. Het kunstwerk is een kruising tussen een schip, onderzeeër en een ruimtevaartuig. Ook is er bijvoorbeeld werk van hem te zien in het Amstelpark in Amsterdam.

Ik kan hier een poos blijven zitten, maar daarvoor is het net te koud. Ik wandel nog een rondje langs het water. Onderweg kom ik nog veel meer wandelbankjes tegen en ik zie twee zwanen naar elkaar toe zwemmen. Ze schenken elkaar warmte.

foto van wandelpad en een rij bomen.
Bomenrij op het eind/begin van de route. (Foto: © Saskia van den Brand)

Praktische informatie

  • Saskia liep een rondwandeling van ongeveer zes kilometer, rood gemarkeerd door Staatsbosbeheer. “Een aanrader als je van buitenkunst houdt.”

  • Je kunt vanaf verschillende punten starten met wandelen. Parkeer je auto bijvoorbeeld aan de Loenensestraat 1. 6677 PL Slijk-Ewijk.

  • De route is rolstoelvriendelijk. Er zijn verharde paden. Afhankelijk van waar je je auto parkeert, heb je een klein stukje onverhard pad. Dit is bijvoorbeeld het geval als je je auto parkeert aan de Loenensestraat. Mocht je dit niet willen dan kun je beter een parkeerplaats rondom het water zoeken.

  • Via station Elst kun je bus 35 pakken om bij het strandpark te komen.

  • In Strandpark Slijk-Ewijk vind je speeltoestellen voor kinderen. In warmere maanden kun je er zwemmen, of je kunt bijvoorbeeld een kano, waterfiets of SUP-plank huren. Er is ook een avontureneiland ZandZieBar.

  • In de buurt zijn diverse horecagelegenheden, zoals pannenkoekenrestaurant De Pannekoekenbakker.

Ontzettend bedankt, Saskia!

Dit is voorlopig de laatste blog van Saskia van den Brand op Wandel.nl. Zij richt zich momenteel o.a. op het schrijven van kinderboeken. Wij bedanken Saskia voor vele jaren wandelinspiratie in haar fijne blogs.